Kvinnor och mäns lika villkor på arbetsmarknaden – ”Den slutgiltiga loggan”

Nu är det klart. Detta blir den slutgiltiga loggan. Jag kommer jobba lite mer på den i detalj. Så bilden nedan är bara en första grafisk skiss. Lika villkor för kvinnor och män på arbetsmarknaden står den för. Om en gravid kvinna far illa, så far ju även pappan illa tänker jag. 3 förbättringspunkter innehåller den.

Loggan symboliserar kvinnliga och manligas lika villkor på arbetsmarknaden. Hjärtat står för barnen vi har gemensamt. Och färgerna grön, blå, röd, gul och blå står för Disc analys teorin. Vilken gäller för både kvinnor och män, oberoende kön. Färgerna i loggan symboliserar därför indirekt att vi i första hand är människor och inte vårt kön.

De tre punkterna som jag tänker belysa är:

  • Pensionen – Dvs. hur småbarnsåren påverkar pensionen. Just detta gäller egentligen både kvinnor och män, men historiskt har kvinnorna varit de som tjänat minst. Ofta är det nämligen den med högst inkomst som fortsätter jobba mest under föräldraledigheten. Det innebär att den med lägst inkomst får en ännu lägre pension, då den är hemma med barnet längre. De får ju en pension från F-kassan, men den är betydligt lägre en det ordinarie pensionssparandet. Likadant är det med vabbandet. Den med lägst inkomst vabbar ofta mest, vilket också innebär lägre pension för denne. Varför inte låta föräldrarna dela lika på pensionsbortfallet. Man är ju två om barnet.
  • Facket – Hur borde ett fack se ut som försvarar gravida och vabbande föräldrar? En viktig aspekt är att facket inte sitter på två stolar som de gör idag. De har nämligen möjlighet att både ha företag och anställda som kunder. Då kan de inte gå in med full kraft och försvara någon som råkat illa ut. Utan de vill vara alla till lags och har intressen i att även företaget blir nöjt. Jag vet inget annat sammanhang, där man får lov att sitta på två stolar så som facket gör.
  • Anställningsbarheten – Hur borde lagen utformas för att vara så jämlik som möjligt? En kvinna i fertil ålder kan ev. kosta ett företag mer pengar, då hon kan ev bli gravid och oftast är borta längre från arbetsmarknaden vid föräldraledighet. Så har man som företag två likvärdiga kandidater(där en av dem är en kvinna i fertil ålder), så har kvinnan en nackdel i att ev kosta företaget mer pengar. Kanske ska företagen få någon form av stöttning om en gravid kvinna sjukskriver sig pga. foglossning, illamående eller liknande. Eller att de får stöttning om någon av föräldrarna är borta mer än ett halvår. Hur som helst, så är vi kvinnor oftast borta längre från arbetsmarknaden och vi är de som drabbas hårdast av detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s