Samhälle/Filosofi – ”Den grundläggande orsaken till varför vissa skräckfilmer är så läskiga”

Jag är en riktig chicken när det kommer till skräckfilmer. Och vågar typ inte se någon. Men det finns ett återkommande tema som jag lagt märke till med många av dem. Har någon av er hört talas om ”The Act”? Det är en kraktärsdriven true-crime antologiserie med ett nytt fall i varje säsong. Ett av dessa fall är en sann historia om den ensamstående mamman Dee Dee Blachard som övertygade alla om att hennes dotter Gypsy var sjuk i en rad olika sjukdomar, trots att hon var helt frisk. Det finns något oerhört psykologiskt skrämmande i detta, som jag lagt märke till att många skräckfilmer baseras på. Som går in på djupet. Det vill säga att någon utger sig för att vara snäll och vänlig, men i själva verket inte är det. Så som något så oskyldigt som en clown i ”IT”eller en docka i ”Den onda dockan”. Den ovanstående historian i ”The Act” har också detta inslag. Men även att en vårdnadshavare, som någon är utelämnad till, utger sig för att måna om någon i beroendeställning och vilja denna person väl, men att i själva verket inte alls vilja väl (Usch jag blir rädd bara jag skriver detta 😬). Utan har en baktanke med allt. Ur ett barns perspektiv och därmed också ett primitivt överlevnadsperspektiv är det nog det största trauma och läskigaste man kan råka ut för tror jag. Som barn är man så utelämnad till sina vårdnadshavare. Ett annat exempel på detta tema är ”Handen som gungar vaggan”. Visst är det en läskig titel? Jag som inte ens vågar titta på skräckfilmer alls. Men visst jag kan se det bakomliggande psykologiska traumat i det ändå och själv tycka det är jätte läskigt. Stackars dottern Gypsy i ”The Act”. 😢 Så sorgligt, för tydligen är det en sann historia, som slutar väldigt tragiskt också. 😔❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s