Samhälle/Filosofi – ”Tidsandan förändras”

Doktor Alling var en läkare som var vida känd i nordvästra Skåne för sitt kunnande och framsynthet gällande läkarkonsten. Men han var också en berest man som bla åkte jorden runt vid 2 tillfällen. Under sin livstid bodde han stora delar i Höganäs. Där blev han även känd för sitt husdjur, den tama puman Bob. Bob föddes i Argentina och var en hona. Fyra månader gammal blev hon moderlös efter en jakt Doktor Alling deltog i och han bestämde sig då för att ta med sig pumaungen hem. I det Allingska hemmet fick alltså Bob bo som ett tamt husdjur. Hon åt ett par kilo rått kött om dagen, men 1941 fick hon för sig att äta en galosch, vilket blev hennes död. Hon blev sedan uppstoppad på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Idag kan man därför se henne på Höganäs Museum. När jag såg denna uppstoppade Puman i Höganäs för ett tag sedan slog det mig hur mycket tiden förändrats. Dels med att ha en tam Puma hemma i en bostad men även hur makabert det egentligen är att stoppa upp ett djur och visa det för allmänheten. Det är lite som Naturhistoriska museet i Göteborg. Där finns också en massa uppstoppade djur. Visst jag har inget emot att gå dit, då allt redan är gjort. Och annars har liksom allt detta skett förgäves. Och i utbildningssyfte är det dessutom intressant. Men, hade de hållit på och utökat samlingen med nya uppstoppade djur och glasburkar med djur- och människofoster i, hade jag vägrat att gå dit. Det hade känts rätt ovärdigt och makabert. Och kanske kommer jag känna att jag inte vill besöka dessa museum längre om 20 år. Vem vet? Varje tidsepok har sitt. Och vår syn på saker och ting förändras. God natt 😊❤️

På tal om kattdjur. Ikväll ville vår son baka tigerkaka, så då blev det så. Vi tog det lugnt i helgen nämligen. Min man ville det, då han precis kommit tillbaka från Kanada i veckan. Men vad mysigt det är att baka med ett litet barn. Han var så engagerad och tyckte det var riktigt kul. Tyvärr gör vi inte det så ofta längre. När han var yngre bakade vi lite mer. En hel del smet försvann ner i hans mage dock. 😂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s