Kost & Hälsa – ”Hälsosam, god & miljövänlig tomatsås”

Efter min senaste graviditet, så lade jag på mig en del extrakilon, som jag har som ambition att bli av med. Just nu äter jag en kost bestående av bl.a potatis, fisk, kyckling, frukt, grönsaker, rotfrukter och nötter etc. Detta har jag gjort förr och alltid lyckats gå ner i vikt. Den här viktresan kommer ni också få följa här i bloggen. 😊 Imorgon kommer jag lägga ut sk. ”före” bilder och sen får ni följa mig när jag gör av med alla extra kilon från min senaste graviditet. När jag lagar mat numera, så försöker jag äta så mycket ”rena och hela” ingredienser som möjligt. Allt enligt boken ”Food pharmacy”. D.v.s. mat som inte finfördelats och processerats allt för mycket, utan ser på stort ut så som naturen skapat den. Maten lagar jag helst från grunden. Det är så mycket hälsosammare, godare och miljövänligare. Nedan följer ett bra tips på min egenskapsde hälsosamma tomatsås, som man kan äta till både kött, fisk och fågel. Funkar ihop med potatis och rotfrukter också fördelen.

Fördelen med denna tomatsåsen är många. Färska tomater är så väldigt mycket godare att göra sås på, än konserverade tomater. Ofta är tomater odlade i Sverige, medan konserverade tomater körts från en odling utomlands till fabriken. Där har de processerats och sedan körts där ifrån ut till butik. Det är mycket bränsle och energi som gått åt tills dess de konserverade tomaterna kommer ut till dig sen. Vi ska inte heller prata om själva burken, som gått igenom ännu fler miljökrävande steg. Sedan innehåller ju färska tomater, så mycket mer nyttigheter än de konserverade. Här kommer receptet:

Chresses tomatsås

3 stora tomater
7 dl vatten
2 msk rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk franska örter
2 tsk dijonsenap
1/2 fpk grönsaksbuljong
1 tsk potatismjöl, kan justeras lite efter behov
Salt & peppar efter behov

Att koka tomater och sedan mixa dem, kan användas till köttfärssåsen också. Dvs. I alla recept som innehåller konserverade tomater, kan de lätt bytas ut till färska, som kokats och mixats, istället. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s