Samhälle/Filosofi – ”Varför för MYCKET perfektion kan bli skadligt i längden”

Vi människor har en fallenhet av att alltid sträva efter perfektion. Men vad händer när man applicerar denna strävan på människor man ansvarar för och har runt omkring sig. Både på arbetsplatser och i familjer finns det alltid chefer, sambos och föräldrar som aldrig blir nöjda. Detta skapar en inre stress hos en annars normalt fungerande person. Detta är EXTREMT skadligt för någon underordnad att behöva ta. Om man inte kan låta bli att hänga upp sig på de anställdas klädsel tex. Ja, då måste man nog köpa uniformer till de anställda. Ingen är perfekt och kommer aldrig bli det. Vi är inga robotar. Ingen är det. Kan vi inte bara enas om det. Att däremot sträva mot perfektion är en sak, men att aldrig nöja sig är en annan. Om man aldrig kan stanna upp och säga till sig själv; ”Kanske är det ”bra nog” nu, så det inte går ut över de jag ansvarar för och har i min omgivning, så de mår dåligt”. Ofta har jag märkt att när man slutar sträva efter perfektion, och istället rör sig inom ramar som känns ok och man nöjer sig med ”bra nog”, det är då saker verkligen börjar hända och allt går framåt. Kanske är det först då man verkligen når ordet perfektion i dess sanna bemärkelse. Dvs. glada, charmiga, vältaliga och levande personer med hög integritet.

”Att kräva perfektion av andra och sig själv är av skada. Men att däremot sträva efter perfektion är ingen fara, men glöm bara inte att nöja dig med ”bra nog” om det står och väger mot ditt och andras välmående”

Christina Walmstedt 16/1 2019

Detta leder enligt min mening till ett mer givande arbetssätt och man får mer gjort. Färre som mår dåligt och fler som mår bra och bibehåller sin inre glöd och självkänsla.

Ett kort från igår när jag satt i framsätet i vår bil och min man körde bilen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s